Hvorfor ortopædiske sko og hvad er det?

Håndsyet fodtøj kan laves til alle typer fødder og behov. Denne type fodtøj anvendes typisk, når fødderne er meget forskellige, har ekstra behov for plads eller har behov for individuel korrektion og støtte, der ikke kan opnås med fabriksfremstillet fodtøj.

Der er faktisk 5 forskellige uddannelser i at lave et par sko og mange af dem eksistere faktisk ikke mere.

En skomagermester som tager mål og sliber læsten og aftaler skoens model. 

En modelør der laver modellen.

En tilskærer der skære skindet på den rigtige måde.

En nodler som syer skindet sammen med fine skikninger.

Og endelig en skomager der samler hele skoen efter det måleblad som en skomagermester har lavet.

Hvordan får jeg ortopædiske sko?


Jeg er uddannet som skomagermestre og foretager en klinisk vurdering af dine fødder.
Fødderne bliver undersøgt med hensyn til udseende, gangafvikling, leddenes bevægelighed, eventuelle sår og fejlstillinger. Derefter bliver der lavet en måltagning af dine fødder eller i enkelte tilfælde en gipsafstøbning. Du er selv med til at vælge, hvordan dit fodtøj skal se ud i forhold til model, farver og materialer.

Du kan få bevilget ortopædisk fodtøj af din kommune eller hospitalet, eller du kan betale selv

Bevilling til at få ortopædiske sko

Har du brug for ortopædiske sko, skal du først have en bevilling, før du kan bestille en tid.
Før du får en bevilling igennem din kommune, skal du have en henvisning fra din egen læge til en ortopædkirurg som ordinerer de sko, du har behov for. Derefter skal du ansøge din kommune om en bevilling. Det er vigtigt, at du får en bevilling på dine sko, da det så er kommunen, som betaler for dine sko, dog er der en egenandel på ca 980 kr, men de håndlavede sko koster væsentligt mere. 

Når du har brug for et hjælpemiddel, er der frit leverandørvalg. Det vil altså sige, at du helt selv kan bestemme, hvilket skomager du vil benytte.

Visse kommuner har samarbejdsaftaler med bestemte skomagere. Det vil du opdage, når du søger kontakt til din kommune om betaling af dit hjælpemiddel. Kommunen pointerer, at dens samarbejdspartnere udleverer det bedste og billigst egnede hjælpemiddel, og at du selv skal betale en eventuel prisdifference, hvis du vælger en anden skomager. Uanset kommunens leverandøraftaler, har du retten til frit at vælge skomager.

Hos indlægsspecialisten fokuserer jeg altid på det bedst egnede fodtøj, og det er ikke altid det billigste. Dine sko er jo en del af dig, og det er vel kun at foretrække, at det så er det bedste! Det er vigtigt for mig, at du får et produkt der løser opgaven og du bliver tilfreds. Derfor tilbyder jeg en gratis konsultation.

Ortopædiske sko hos Indlægsspecialisten

Måltagning:

Først laves blåaftryk af fødderne.

Man måler foden med et målebånd 5 forskellige steder på foden.

Vi aftaler hvordan skoen skal se ud i forhold til farve og model. Så sliber man en rå læst ind til de mål som kunden har.

Jeg laver indlæg på læsten som skal bruges til at bygge skoen op.

Formning af skoen:

Jeg bestiller overlædderet hos vores dygtige modelør og nodler. Det tager ca 14 dage.

Der skal laves bagklapper i læder og bindsåler, som er bunden inden i skoen. Når skaftet kommer hjem så pinder jeg overlæderet over læsten til prøve.

Så kommer kunden og prøver hvordan de passer. Hvis der er noget der skal justeres, så er det her det skal gøres inden skoene laves færdig.

Overlæderet pindes over igen, og der skal sidefoer og tå kapper i. Derefter indsættes Gelink jern, som styrker bunden. Såler laves med gængesåler og hælhøjde som aftales med kunden. Når skoene er færdige så trækkes de af læsten, og der skal laves specielt fremstillet indlæg efter afstøbning.